De burcht van Brustem bruist straks weer

De burcht van Brustem

Een van mijn favoriete bestemmingen bij het joggen is de Clovisbron aan de burcht van Brustem. Die kan je vanuit Sint-Truiden bereiken door de Oude Tongersebaan te volgen. Via mooie fruitplantages kom je dan op de Vliegveldlaan. Eens over het zebrapad kan je via een leuk wegeltje, dat net naast de AVEVE begint, verder door. Op je linkerkant zie je een kwekerij  van veldsla. Veldsla heeft zeer zuiver water nodig om goed te groeien. Dat krijgen de plantjes van het water van de Clovisbron. Het water komt uit een nette tuit gemonteerd op een lage waterput met deksel erop.

De Clovisbron

Ik heb wel eens gedronken van die bron na het joggen. Het was me niet geheel duidelijk of het water drinkbaar is of niet. Ik vermoed dat enkele kwajongens uit Brustem enkele kleefletters verwijderd hebben en zo de vermelding ‘ondrinkbaar water ’ veranderden in  ‘drinkbaar water’. In elk geval was het water lekker en wil er eigenlijk nog van drinken.

Maar niet alleen de bron maakte indruk op me. Ook de burcht intrigeerde me. Ik ben op een mooie zondag de site eens te voet gaan verkennen met mijn echtgenote. In de buurt is een leuk cafe. Drinken van de bron is immers niet …

Restauratie van de Burcht

Op 30 juli 2018 stond in het Belang van Limburg dat de Burcht gerestaureerd gaat worden. De stelling is dan ook binnenkort verdwenen. Ik weet niet of de badkuip, die dienst doet als drinkbak voor de koeien, er nog ligt. Zo ja, laat ze aub liggen. Ze past perfect in het plaatje. De restauratie is de verdienste van het buurtcomité, schepen Bert Stippelmans en schepen Hilde Vautmans. Knap werk!

Dat is toch een erg leuk vooruitzicht. De burcht gaat binnenkort weer gaat schitteren zoals in de tijd van Clovis. Een rustige plek met vruchtbare grond.  Wie wil daar niet wonen?

De burcht van Brustem
De burcht van Brustem

Op 11, 12 en 13 augustus is het trouwens ‘Brustem Bruist’. Drie dagen feest in Brustem.  Vast en zeker een fietstochtje langs de plantages waard richting Brustem!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.